Wirtualna żywność wprost z komputera, czyli smak i twardość wirtualnego ciastka

Badania nad zmyleniem zmysłu smaku wciąż przynoszą ciekawe doniesienia. Tym razem naukowcy sztucznie wygenerowali smak słodki, a także wrażenie przeżuwania pokarmu o różnej twardości. Jak blisko jesteśmy od oszukania wszystkich zmysłów?

  1. Odtworzenie jakiego smaku jest dla naukowców najtrudniejsze?
  2. W jaki sposób zmiany temperatury pozwalają odczuć smak?
  3. Czy do symulowania twardości pokarmu wystarczy energia elektryczna?
  4. Jakie przyszłe zastosowania mogą mieć odkrycia naukowców?

Pierwsze udane próby

Doktor Narodowego Uniwersytetu w Singapurze, Nimesha Ranasinghe, badaniem cyfrowej stymulacji smaku zajmuje się od kilku lat. W roku 2013 udało mu się zwiększyć nasilenie odczuwanego smaku słonego, kwaśnego lub gorzkiego przy pomocy specjalnej łyżki, do której podłączył komplet elektrod. Choć obiecujący, eksperyment zawiódł w kwestii smaku słodkiego.

Wspólnie z doktorem Instytutu Technologii stanu Georgia, Ellen Yi-Luen Do, podjął kolejną próbę – tym razem wykorzystując zmiany temperatur. Na odbywającym się w ubiegłym miesiącu Sympozjum Oprogramowania i Technologii Interfejsu Użytkownika w Tokio wspólnie zaprezentowali swoje nowe dokonania w dziedzinie wirtualnej stymulacji smaku.

Termiczny smak i elektryczna konsystencja

Skonstruowane przez dwójkę badaczy urządzenie zostało wyposażone w płytkę z elementów termoelektrycznych, gwałtownie zmieniających temperaturę i wywołujących wrażenia mylnie interpretowane neuronalnie. Skuteczność działania osiągnęła ok. 50 %, przy czym część uczestników próby deklarowała odczuwanie także smaku pikantnego (≥35°C) lub miętowego (≤18°C).

Kolejne doniesienia nadeszły w tym tygodniu z Uniwersytetu w Tokio, gdzie zespół złożony z inżyniera Arinobu Niijima i profesora Takefumi Ogawa w podobnym celu z powodzeniem wykorzystał elektryczność. Naukowcy podłączyli elektrody do skóry na wysokości mięśnia żwacza, odpowiedzialnego za poruszanie żuchwą.

Rezultat okazał się obiecujący: podłączona osoba podczas przeżuwania była w stanie, w zależności od ustawień urządzenia, odczuwać różną twardość i elastyczność wirtualnego jedzenia. Tę pierwszą wywoływała siła sygnału, a tę drugą – czas jego trwania. Zgodnie z wypowiedziami uczestników próby najwierniej udało się odwzorować konsystencję… gumowego żelka.

Medycyna na pierwszym planie

Choć projekty są obecnie na etapie eksperymentów i rozwoju, naukowcy wiążą z nimi spore nadzieje w kontekście przyszłych zastosowań medycznych. Dopracowana już technologia mogłaby znacząco podnieść jakość życia osób, które z różnych względów muszą stosować różnego rodzaju diety. Jednym z przykładów jest pomysł kubka, elektronicznie osładzającego zawartość.

Zobacz również: Gadżet tygodnia: Oculus Rift

Dalszy rozwój technologii ma być ukierunkowany m.in. na stymulację kolejnych grup mięśni, a także próby połączenia bodźców mięśniowych z werbalnymi, m.in. odgłosami przeżuwania. W planach są również łyżki zwiększające odczucie smaku słonego, które miałby pomóc w kontrolowaniu diety osób starszych, zagrożonych nadciśnieniem właśnie z powodu nadużywania soli.

Źródło: materiały prasowe, Narodowy Uniwersytet w Singapurze, materiały prasowe, Uniwersytet w Tokio

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Technologie:

Robot ASIMO dyryguje orkiestrą symfoniczną Trzy nowe kanały tematyczne w Polsacie w 2009 Blokada porno w Polsce. Kto i dlaczego chce nas pozbawić internetowej pornografii? Rosyjski teleskop trafia na orbitę. Hubble może iść na emeryturę? Taserem ich! Czyli prąd zamiast ołowiu HIS Radeon HD 4870 IceQ4+ Gadżety religijne - TOP 10 najdziwniejszych Cztery nowe monitory Asusa wprost z Computex 2012 [wideo] Nowe wytwórnie w Redbox Bezprzewodowa HDTV Nintendo 3DS odporny na piratów... a świnie latają Clevo P570WM - prawdziwy Pudzian wśród... laptopów?

Popularne w tym tygodniu:

Sposób na zatłoczone ulice. Automatyczna maszyna parkingowa stanie w Katowicach Karabin stworzony w domowym zaciszu? Drukowanie 3D coraz bardziej niebezpieczne Ukraina nas zawstydzi? Szybkie pociągi do granicy z Polską pojadą 250 km/h Pokonuje skały, bagna, potrafi nawet pływać. Polska straż chwali się nowym sprzętem Polska lokomotywa na akumulatory. Może jeździć bez maszynisty Samoobsługowy automat do nalewania piwa. To przyszłość barów Najwyższy budynek w Unii Europejskiej stoi w Polsce. Udało się pobić rekord Misja Mars 2020. Oto technologia, za pomocą której NASA będzie szukać życia na Czerwonej Planecie Powerbank o pojemności 5 milionów mAh? Lepiej go nie kupuj, bo może wybuchnąć Nyan Cat Gif sprzedany. Nabywca zapłacił kryptowalutą