Wirtualna żywność wprost z komputera, czyli smak i twardość wirtualnego ciastka

Badania nad zmyleniem zmysłu smaku wciąż przynoszą ciekawe doniesienia. Tym razem naukowcy sztucznie wygenerowali smak słodki, a także wrażenie przeżuwania pokarmu o różnej twardości. Jak blisko jesteśmy od oszukania wszystkich zmysłów?

  1. Odtworzenie jakiego smaku jest dla naukowców najtrudniejsze?
  2. W jaki sposób zmiany temperatury pozwalają odczuć smak?
  3. Czy do symulowania twardości pokarmu wystarczy energia elektryczna?
  4. Jakie przyszłe zastosowania mogą mieć odkrycia naukowców?

Pierwsze udane próby

Doktor Narodowego Uniwersytetu w Singapurze, Nimesha Ranasinghe, badaniem cyfrowej stymulacji smaku zajmuje się od kilku lat. W roku 2013 udało mu się zwiększyć nasilenie odczuwanego smaku słonego, kwaśnego lub gorzkiego przy pomocy specjalnej łyżki, do której podłączył komplet elektrod. Choć obiecujący, eksperyment zawiódł w kwestii smaku słodkiego.

Wspólnie z doktorem Instytutu Technologii stanu Georgia, Ellen Yi-Luen Do, podjął kolejną próbę – tym razem wykorzystując zmiany temperatur. Na odbywającym się w ubiegłym miesiącu Sympozjum Oprogramowania i Technologii Interfejsu Użytkownika w Tokio wspólnie zaprezentowali swoje nowe dokonania w dziedzinie wirtualnej stymulacji smaku.

Termiczny smak i elektryczna konsystencja

Skonstruowane przez dwójkę badaczy urządzenie zostało wyposażone w płytkę z elementów termoelektrycznych, gwałtownie zmieniających temperaturę i wywołujących wrażenia mylnie interpretowane neuronalnie. Skuteczność działania osiągnęła ok. 50 %, przy czym część uczestników próby deklarowała odczuwanie także smaku pikantnego (≥35°C) lub miętowego (≤18°C).

Kolejne doniesienia nadeszły w tym tygodniu z Uniwersytetu w Tokio, gdzie zespół złożony z inżyniera Arinobu Niijima i profesora Takefumi Ogawa w podobnym celu z powodzeniem wykorzystał elektryczność. Naukowcy podłączyli elektrody do skóry na wysokości mięśnia żwacza, odpowiedzialnego za poruszanie żuchwą.

Rezultat okazał się obiecujący: podłączona osoba podczas przeżuwania była w stanie, w zależności od ustawień urządzenia, odczuwać różną twardość i elastyczność wirtualnego jedzenia. Tę pierwszą wywoływała siła sygnału, a tę drugą – czas jego trwania. Zgodnie z wypowiedziami uczestników próby najwierniej udało się odwzorować konsystencję… gumowego żelka.

Zobacz również: Wideorecenzja: Sony VAIO YB

Medycyna na pierwszym planie

Choć projekty są obecnie na etapie eksperymentów i rozwoju, naukowcy wiążą z nimi spore nadzieje w kontekście przyszłych zastosowań medycznych. Dopracowana już technologia mogłaby znacząco podnieść jakość życia osób, które z różnych względów muszą stosować różnego rodzaju diety. Jednym z przykładów jest pomysł kubka, elektronicznie osładzającego zawartość.

Dalszy rozwój technologii ma być ukierunkowany m.in. na stymulację kolejnych grup mięśni, a także próby połączenia bodźców mięśniowych z werbalnymi, m.in. odgłosami przeżuwania. W planach są również łyżki zwiększające odczucie smaku słonego, które miałby pomóc w kontrolowaniu diety osób starszych, zagrożonych nadciśnieniem właśnie z powodu nadużywania soli.

Źródło: materiały prasowe, Narodowy Uniwersytet w Singapurze, materiały prasowe, Uniwersytet w Tokio

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Technologie:

15.07, czyli Dzień bez telefonu komórkowego. Dziwne to święto Niezwykłe urządzenia: największe, najszybsze i najdroższe maszyny świata Julian Assange: drzazga w tyłku prezydenta. WikiLeaks ujawnia to, co władze chcą ukryć "Spagettifikacja". Co się stanie, jeżeli wpadniesz do czarnej dziury? Zmiana czasu. Dlaczego dwa razy w roku przestawiamy zegarki? Jak brzmi liczba pi? Długa historia płyty CD. Czy srebrny krążek ma jeszcze przyszłość? Współczesne czołgi i pojazdy bojowe Wojska Polskiego. Ten sprzęt ma nas obronić Nietypowe zastosowania WD-40. Do czego można go wykorzystać? Rok 1984: 35 lat temu Macintosh rzucił wyzwanie Wielkiemu Bratu Rosyjski Air Force One. Tak wygląda wnętrze osobistego samolotu Władimira Putina To lata! Najdziwniejsze samoloty pionierów lotnictwa Lotniskowiec z lodu. Projekt niezwykłego okrętu z czasów drugiej wojny światowej Konstruktor rzuca wyzwanie planowemu starzeniu. Lampa Dysona wytrzyma 37 lat Te samoloty mają nas bronić! Jakim sprzętem dysponuje polskie lotnictwo? Cuda techniki, które działają bez prądu Współczesne lotniskowce. Najpotężniejsze okręty, jakie kiedykolwiek pływały po morzach 11 zapomnianych konkurentów PlayStation: Jaguar, Amiga CD32, Apple Pippin i inne Najlepsze śmigłowce szturmowe dla polskiej armii Jeden z nich to chińska podróbka. Potrafisz wskazać, który? Genialny naukowiec wymyślił Internet na nowo. Poświęcił na to 40 lat życia Najlepsze małe, bezprzewodowe głośniki. Co oferują Harman Kardon, Creative, Marshall i Polk Audio? Kosmiczne technologie, których używamy na co dzień Jaki nóż wybrać? Najlepsze scyzoryki i foldery za 50, 100 i więcej złotych

Popularne w tym tygodniu:

15.07, czyli Dzień bez telefonu komórkowego. Dziwne to święto