Wirtualna żywność wprost z komputera, czyli smak i twardość wirtualnego ciastka

Badania nad zmyleniem zmysłu smaku wciąż przynoszą ciekawe doniesienia. Tym razem naukowcy sztucznie wygenerowali smak słodki, a także wrażenie przeżuwania pokarmu o różnej twardości. Jak blisko jesteśmy od oszukania wszystkich zmysłów?

  1. Odtworzenie jakiego smaku jest dla naukowców najtrudniejsze?
  2. W jaki sposób zmiany temperatury pozwalają odczuć smak?
  3. Czy do symulowania twardości pokarmu wystarczy energia elektryczna?
  4. Jakie przyszłe zastosowania mogą mieć odkrycia naukowców?

Pierwsze udane próby

Doktor Narodowego Uniwersytetu w Singapurze, Nimesha Ranasinghe, badaniem cyfrowej stymulacji smaku zajmuje się od kilku lat. W roku 2013 udało mu się zwiększyć nasilenie odczuwanego smaku słonego, kwaśnego lub gorzkiego przy pomocy specjalnej łyżki, do której podłączył komplet elektrod. Choć obiecujący, eksperyment zawiódł w kwestii smaku słodkiego.

Wspólnie z doktorem Instytutu Technologii stanu Georgia, Ellen Yi-Luen Do, podjął kolejną próbę – tym razem wykorzystując zmiany temperatur. Na odbywającym się w ubiegłym miesiącu Sympozjum Oprogramowania i Technologii Interfejsu Użytkownika w Tokio wspólnie zaprezentowali swoje nowe dokonania w dziedzinie wirtualnej stymulacji smaku.

Termiczny smak i elektryczna konsystencja

Skonstruowane przez dwójkę badaczy urządzenie zostało wyposażone w płytkę z elementów termoelektrycznych, gwałtownie zmieniających temperaturę i wywołujących wrażenia mylnie interpretowane neuronalnie. Skuteczność działania osiągnęła ok. 50 %, przy czym część uczestników próby deklarowała odczuwanie także smaku pikantnego (≥35°C) lub miętowego (≤18°C).

Kolejne doniesienia nadeszły w tym tygodniu z Uniwersytetu w Tokio, gdzie zespół złożony z inżyniera Arinobu Niijima i profesora Takefumi Ogawa w podobnym celu z powodzeniem wykorzystał elektryczność. Naukowcy podłączyli elektrody do skóry na wysokości mięśnia żwacza, odpowiedzialnego za poruszanie żuchwą.

Rezultat okazał się obiecujący: podłączona osoba podczas przeżuwania była w stanie, w zależności od ustawień urządzenia, odczuwać różną twardość i elastyczność wirtualnego jedzenia. Tę pierwszą wywoływała siła sygnału, a tę drugą – czas jego trwania. Zgodnie z wypowiedziami uczestników próby najwierniej udało się odwzorować konsystencję… gumowego żelka.

Zobacz również: Test: Hero GoPro

Medycyna na pierwszym planie

Choć projekty są obecnie na etapie eksperymentów i rozwoju, naukowcy wiążą z nimi spore nadzieje w kontekście przyszłych zastosowań medycznych. Dopracowana już technologia mogłaby znacząco podnieść jakość życia osób, które z różnych względów muszą stosować różnego rodzaju diety. Jednym z przykładów jest pomysł kubka, elektronicznie osładzającego zawartość.

Dalszy rozwój technologii ma być ukierunkowany m.in. na stymulację kolejnych grup mięśni, a także próby połączenia bodźców mięśniowych z werbalnymi, m.in. odgłosami przeżuwania. W planach są również łyżki zwiększające odczucie smaku słonego, które miałby pomóc w kontrolowaniu diety osób starszych, zagrożonych nadciśnieniem właśnie z powodu nadużywania soli.

Źródło: materiały prasowe, Narodowy Uniwersytet w Singapurze, materiały prasowe, Uniwersytet w Tokio

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Technologie:

Projektor DepthQ 3D od Lightspeed Design i InFocus Kryształowy toster Intel zalicza kolejną wpadkę - "8 MB bug" w dyskach SSD z serii 320 Czy powstaną darmowe gry od Google? Sharp BD-AV70 - supercienki Blu-ray z obsługą BDXL Blu-ray 3D Panasonic DMP-BDT100 - japoński styl [test] Latawiec Festo, czyli latająca geometria [wideo] Projektor 3D Aequitas iGala | Prawie idealna cyfrowa ramka Ścienny smart-watch. Coolest Clock: zegar projekcyjny wyświetli nie tylko godzinę PMP z 4.3-calowy ekranem 720p Mini PC – najciekawsze pecety, które bez problemu zmieścisz w kieszeni

Popularne w tym tygodniu:

Monorail w Rzeszowie, czyli niezwykły pociąg w polskim mieście Niemal tak duża jak największy budynek w Polsce. Może stanąć na Bałtyku Wygląda jak futurystyczna dzielnica z filmu science-fiction. Most z wodospadem to efektowna wizja Paryża Nowy naczelny Trójki. Kim jest Kuba Strzyczkowski? Znany nie tylko z radia Samsung i jego nowe, zakrzywione monitory. Znamy ceny w Polsce Lot NASA i SpaceX rozpoczyna nową erę podboju kosmosu. Miała wyglądać inaczej. Afrykański naukowiec chciał chodzić po Księżycu na rękach