Wirtualna żywność wprost z komputera, czyli smak i twardość wirtualnego ciastka

Badania nad zmyleniem zmysłu smaku wciąż przynoszą ciekawe doniesienia. Tym razem naukowcy sztucznie wygenerowali smak słodki, a także wrażenie przeżuwania pokarmu o różnej twardości. Jak blisko jesteśmy od oszukania wszystkich zmysłów?

  1. Odtworzenie jakiego smaku jest dla naukowców najtrudniejsze?
  2. W jaki sposób zmiany temperatury pozwalają odczuć smak?
  3. Czy do symulowania twardości pokarmu wystarczy energia elektryczna?
  4. Jakie przyszłe zastosowania mogą mieć odkrycia naukowców?

Pierwsze udane próby

Doktor Narodowego Uniwersytetu w Singapurze, Nimesha Ranasinghe, badaniem cyfrowej stymulacji smaku zajmuje się od kilku lat. W roku 2013 udało mu się zwiększyć nasilenie odczuwanego smaku słonego, kwaśnego lub gorzkiego przy pomocy specjalnej łyżki, do której podłączył komplet elektrod. Choć obiecujący, eksperyment zawiódł w kwestii smaku słodkiego.

Wspólnie z doktorem Instytutu Technologii stanu Georgia, Ellen Yi-Luen Do, podjął kolejną próbę – tym razem wykorzystując zmiany temperatur. Na odbywającym się w ubiegłym miesiącu Sympozjum Oprogramowania i Technologii Interfejsu Użytkownika w Tokio wspólnie zaprezentowali swoje nowe dokonania w dziedzinie wirtualnej stymulacji smaku.

Termiczny smak i elektryczna konsystencja

Skonstruowane przez dwójkę badaczy urządzenie zostało wyposażone w płytkę z elementów termoelektrycznych, gwałtownie zmieniających temperaturę i wywołujących wrażenia mylnie interpretowane neuronalnie. Skuteczność działania osiągnęła ok. 50 %, przy czym część uczestników próby deklarowała odczuwanie także smaku pikantnego (≥35°C) lub miętowego (≤18°C).

Kolejne doniesienia nadeszły w tym tygodniu z Uniwersytetu w Tokio, gdzie zespół złożony z inżyniera Arinobu Niijima i profesora Takefumi Ogawa w podobnym celu z powodzeniem wykorzystał elektryczność. Naukowcy podłączyli elektrody do skóry na wysokości mięśnia żwacza, odpowiedzialnego za poruszanie żuchwą.

Rezultat okazał się obiecujący: podłączona osoba podczas przeżuwania była w stanie, w zależności od ustawień urządzenia, odczuwać różną twardość i elastyczność wirtualnego jedzenia. Tę pierwszą wywoływała siła sygnału, a tę drugą – czas jego trwania. Zgodnie z wypowiedziami uczestników próby najwierniej udało się odwzorować konsystencję… gumowego żelka.

Zobacz również: Ręczna drukarka 3D

Medycyna na pierwszym planie

Choć projekty są obecnie na etapie eksperymentów i rozwoju, naukowcy wiążą z nimi spore nadzieje w kontekście przyszłych zastosowań medycznych. Dopracowana już technologia mogłaby znacząco podnieść jakość życia osób, które z różnych względów muszą stosować różnego rodzaju diety. Jednym z przykładów jest pomysł kubka, elektronicznie osładzającego zawartość.

Dalszy rozwój technologii ma być ukierunkowany m.in. na stymulację kolejnych grup mięśni, a także próby połączenia bodźców mięśniowych z werbalnymi, m.in. odgłosami przeżuwania. W planach są również łyżki zwiększające odczucie smaku słonego, które miałby pomóc w kontrolowaniu diety osób starszych, zagrożonych nadciśnieniem właśnie z powodu nadużywania soli.

Źródło: materiały prasowe, Narodowy Uniwersytet w Singapurze, materiały prasowe, Uniwersytet w Tokio

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Technologie:

Za kulisami rezerwacji online. Jak kupić tani bilet? Jak odzyskać hasło ukryte za gwiazdkami? Bill Gates: kradnij pomysły, zdradzaj przyjaciół, ciężko pracuj. Tak zostaniesz miliarderem Współczesne czołgi i pojazdy bojowe Wojska Polskiego. Ten sprzęt ma nas obronić Te samoloty mają nas bronić! Jakim sprzętem dysponuje polskie lotnictwo? Tajny projekt NASA: dlaczego rozsypano w Kosmosie miliony miedzianych igieł? Nieznane samoloty polskich konstruktorów, które nigdy nie weszły do produkcji Remix IO i Remix IO+: TV box, konsola i pecet w jednym kompaktowym urządzeniu Project VoCo: nowe oprogramowanie Adobe wygeneruje nagranie ze słowami, których nigdy nie powiedziałeś Inteligentna elektronika z drukarki 3D: samonaprawa w 0.05 sekundy! Płynność mistrza tai-chi, czyli moja przygoda z ASUS ZenFone 3 Nie daj się oszukać – jak dbać o bezpieczeństwo w sieci SPUD: składany, 24-calowy ekran, który możesz mieć zawsze przy sobie Tanky: niewielki dron FPV rozwijający prędkość 160 km/h Bitcoin już wkrótce do nabycia w automatach biletowych szwajcarskiej kolei Benq TH670: wszechstronnny projektor FullHD 3D w rozsądnej cenie Windows 10 Creators Update - co wniesie nowa aktualizacja systemu Microsoftu? Narzekasz, że komputery Apple’a są drogie? Nieprawda! Są tańsze od pecetów LG ujawnia wyniki finansowe za trzeci kwartał 2016 Jak to działa? Cz. 9: Bluetooth LG G5 SE już w Polsce WiGig: nowy standard WiFi zapewnia prędkość nawet 8 Gbit/s Onix VR Pulsar: high-endowe gogle VR z zakrzywionym ekranem 4K i odświeżaniem 120 Hz Navdy: pomysłowy gadżet udowadnia, że każdy samochód może być smart

Popularne w tym tygodniu:

Jak odzyskać hasło ukryte za gwiazdkami? DR ZĄBER Sentry: stworzona w Polsce obudowa o wymiarach konsoli Polak wyrzuci, Szwed naprawi. Dlaczego tak łatwo tracimy pieniądze? Budynek, który walczy ze smogiem. Jest ratunek dla zatrutych miast! Renesans kaset magnetofonowych: trend na przekór cyfryzacji Bill Gates: kradnij pomysły, zdradzaj przyjaciół, ciężko pracuj. Tak zostaniesz miliarderem Majsterkowanie dla zaawansowanych: Xbox One S w formie laptopa Aplikacje dla architektury x86 uruchomimy również na procesorach ARM Najbardziej bezużyteczny klawisz na klawiaturze. Do czego służy? Płonące baterie w przyszłości ugasi wbudowany czynnik gaśniczy Za kulisami rezerwacji online. Jak kupić tani bilet? Icaros: przyrząd do ćwiczeń fizycznych podczas gry w VR